Ja comença el compte enrere per a Les Santes i, de fet, molts ja heu pogut viure alguna actuació preSantes com la dels Capgrossos de Mataró, les Dissantes o l’Encesa. El que molts no sabeu és la història de les comparses, com algunes que daten de fa molts i molts anys.

Doncs bé, aquí en teniu una pinzellada per no només viure-les sinó també conèixer la seva història.

La família Robafaves (S. XVII) i els nans

És un grup de gegants de Mataró, formada per en Robafaves, el cap de família; la seva dona, la Geganta; la seva filla, la Toneta i el marit d’aquesta, en Maneló, a més de tota una cort de nans que sempre els acompanyen ballant alegrament i que contrasten amb la solemnitat dels gegants.

La primera dada coneguda sobre els nans de Mataró, inseparables de la família Robafaves, és de 1864 apareguda en el periòdic local Pensament Maria de la Costa de Llevant, de 26 de juliol de 1921, on reprodueix íntegre, en un article titulat Cinquanta-set anys enrere, el programa oficial de les Santes de l’any 1864: “Dia 26. En la tarde de este día después de un repique general de campanas saldrán a recorrer las calles de la población los gigantes y comparsa de enanos…”. Actualment són divuit els capgrossos que entretenen al públic amb les seves corredisses i balls: el Bufó, el Pagès, la Bruixa, el Macer seriós, el Macer rialler, el Follet, el Pierrot, el Xino, la Mulata, el Comte, el Moro, en Carrau, la Vella Blava, la Vella Verda, en Patufet, en Jonàs, en Mataties i en Biada.

Momerota i Momeroteta

Momerota és la primera figura de foc que recupera la ciutat, l’any 1979. Té un ball propi alegre i vistós, i l’acompanya la música de la gralla i el tabal. Momeroteta és la filla de la Momerota. Va néixer l’any 1982. També té música de gralles i tabal i ball propis.

L’Àliga

Recuperada l’any 1987, tot i que la figura està documentada des del segle XVII, és la comparsa més solemne i representa al ciutadà en els actes que hi tenen presència els membres del consistori. Els seus moviments i balls són majestusos i elegants. Els músics que l’acompanyen són els ministrils, que toquen fiscorns, tarota, tarota tenor, tiple i tabal.

El Drac de Mataró i la colla infantil del Dragalió

Aquesta figura està inspirada en el drac que hi ha al casc d’en Robafaves, i aparegué a la ciutat als voltants de Sant Jordi de l’any 1991. Li agrada sortir de nit i compartir els seus balls de focs amb la gent ben a la vora. Pren un protagonisme especial per la diada de Sant Jordi. Recentment, fruit dels seus festejos de festa major n’ha sortit el petit Dragalió. És el fill del Drac, és una figura de foc infantil juganera i divertida que aparegué per Les Santes de l’any 2007. El Drac i el Dragalió tenen l’acompanyament musical dels tabalers.

Les Diablesses

És una de les poques colles totalment femenines com a grup de foc partícip de les cercaviles i correfocs de les festivitats. La colla va néixer l’any 1985 i té una música de tabals interpretada pels Tabalers do Maresme, i un ball propi.

Ara que ja sabeu quatre coses més de les comparses més aclamades per la ciutat, no us perdeu el llibre per pintar d’Ai caram! on hi trobareu la majoria de figures. Podeu aconseguir el llibre a la Copisteria Can Prims de Mataró.

Font de la informació Viquipèdia